Recept: Sinterklaastaart met strooigoed
- ca. 40 min.
- 200° C
- 180° C
- ca. 30 min.
Ingrediënten Bron: Rutger Bakt voor Tante Fanny
Voor de bladerdeegschelp:
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg 270 g
- 75 g witte chocolade
- boter, om in te vetten
- 500 ml melk
- 1/2 vanillestokje
- 100 g suiker
- 2 eierdooiers
- 45 g maizena
- 2 tl speculaaskruiden
- Sinterklaaslekkernijen naar keuze
Voor de speculaasroom:
Verder nodig:
Bereidingswijze
-
Stap 1
Giet 450 milliliter van de melk in een pan. Snijd het vanillestokje met een scherp mesje open en schraap het merg eruit. Voeg zowel het leeggeschraapte stokje als het merg toe aan de melk en breng aan de kook.
-
Stap 2
Doe de overige melk met de suiker en de eidooiers in een kom en klop dit goed door elkaar. Klop als laatste de maïzena en de speculaaskruiden erdoor en maak er een mooi glad papje van.
-
Stap 3
Verwijder als de melk kookt het vanillestokje. Giet al roerende de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Blijf de hele tijd roeren. Laat het mengsel 1 tot 2 min. zachtjes doorkoken. Giet de speculaasroom in een lage platte schaal en dek deze af met plasticfolie. Laat de room afkoelen en zet hem tot gebruik in de koelkast.
-
Stap 4
Oven op 200° C boven-/onderwarmte voorverwarmen en het deeg 10 min. voor gebruik uit de koelkast halen. Vet de bakvorm in met boter.
-
Stap 5
Bekleed de taartvorm met het bladerdeeg. Prik het deeg op de bodem meerdere malen in met een vork. Leg het bakpapier in de vorm op het deeg en verdeel daar de blindbakvulling over. Bak de taartbodem 15-20 minuten blind. Verwijder het bakpapier met de blindbakvulling, verlaag de oventemperatuur naar 180 °C en bak de bodem nog 10-15 min. Laat de bodem vervolgens afkoelen.
-
Stap 6
Bestrijk de bladerdeegbodem met de gesmolten witte chocolade. Klop de speculaasroom los en verdeel die over de taart. Garneer de taart met alle sinterklaaslekkernijen!