Recept: Sacristains
- ca. 20 min.
- 220° C
- 200° C
- ca. 20 min.
Ingrediënten Gemaakt voor Tante Fanny door Keukenatelier
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg 270 g
- 1 ei, gesplitst
- 100 g amandelspijs, zeer fijn verkruimeld
- 1 zakje vanillesuiker
- Snufje zout
- 40 g zachte boter
- 20 g maizena, 2 x 10 g
- 1/2 citroen, de rasp
- 1/4 tl citroensap
- 30 g geschaafde amandelen
- 100 g poedersuiker, plus extra om te bestrooien
Bereidingswijze
-
Stap 1
Roer de eidooier, amandelspijs, vanillesuiker, boter, zout, citroenrasp en 10 g maizena tot een homogeen mengsel (frangipane). Zet het even apart tot straks.
-
Stap 2
Roer 20 g eiwit met 100 g poedersuiker, 10 g maizena en 1/4 tl citroensap tot een dikke pasta (glaçage). Zet ook deze apart op het aanrecht en ga verder met stap 3.
-
Stap 3
Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht) en leg twee bakplaten klaar bekleed met een vel bakpapier. Rol het bladerdeeg uit en verdeel het over de lengte in tweeën. Smeer de frangipane uit op één helft. Leg de andere helft bladerdeeg er bovenop, dit gaat het makkelijkst door het aan het bakpapier op te tillen. Haal het bakpapier los van de bovenkant en smeer nu de glaçage uit over het bladerdeeg. Strooi de amandelen uit over de glaçage en snijd vervolgens het deeg in repen van ongeveer 2 cm breedte. Dit gaat het makkelijkst met een pizzasnijder.
-
Stap 4
Til een reep op en “twist” deze door twee keer een halve slag te draaien en leg hem op de bakplaat. Doe dit ook met de overige repen. Bak ze gedurende 10 minuten op 200°, schakel dan de oven terug naar 180°C en bak ze nog 8-10 minuten tot ze goudbruin zijn. Keer de bakplaat zo nodig de laatste 5 min om, indien de sacristains ongelijkmatig verkleuren in je oven.
-
Stap 5
Laat de sacristains afkoelen op een taartrooster en bestrooi ze daarna met een beetje poedersuiker. Bewaar ze in een luchtdichte trommel, dan zijn ze nog zeker 3 dagen lekker.
Tip: Leg amandelspijs in de koelkast en rasp het, zo kun je het makkelijk fijnmaken.