Recept: Plaattaart met stoofperen
- ca. 15-18 min.
- 200° C
- 180° C
- ca. 20 min.
Ingrediënten Voor 1 plaattaart
- 1 rol Tante Fanny Bladerdeeg 270 g
- 500 g mascarpone
- 200 g verse slagroom
- 1/2 vanillestokje, het merg eruit geschraapt
- 2 el kristalsuiker
- 5 stoofperen, Gieser Wilderman
- 500 ml port
- 125 ml rode wijn, kruidig
- 75 g kristalsuiker
- 2 steranijs
- 1 kruidnagel
- 1 laurierblad
- 1/2 vanillestokje
Voor de stoofpeertjes
Of maak deze plaattaart het hele jaar door met kant-en-klare stoofperen.
Bereidingswijze
-
Stap 1
Verwijder de schil van de stoofperen en snijd door de helft. Verwijder het klokhuis. Doe alle ingrediënten voor de stoofperen in een pan met de deksel erop en laat de peren gedurende 2 - 3 uur sudderen op laag vuur.
-
Stap 2
De oven op 200° C boven-/onderwarmte voorverwarmen en het deeg volgens de verpakking voorbereiden.
-
Stap 3
Rol het deeg met het meegerolde bakpapier uit op de bakplaat. Sla ca. 1 cm van het deeg naar binnen, zodat er een opstaande rand ontstaat. Prik gaatjes met een vork in de bodem. Bak de bodem in het midden van de oven in 15 - 18 min. goudbruin. Laat na het bakken afkoelen op een rooster.
-
Stap 4
De slagroom opkloppen met het vanillemerg, suiker en meng het geheel met de mascarpone. Het mengsel tot aan de rand gelijkmatig over de bodem verdelen. Snijd de afgekoelde stoofperen in partjes en beleg de mengsel met de stoofperen.
-
Stap 5
Net voor het serveren, de randen met poedersuiker bestuiven.
Tip: laat het stoofpeersap tot een dikke siroop inkoken en druppel dit over de taart.