Recept: Kerstboomkoekjes
- ca. 20 min.
- 220° C
- 200° C
- ca. 30 min.
Ingrediënten Voor 20 kerstboompjes
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg 270 g
- 1 ei losgeklopt
- 40 g boter gesmolten
- 25 g bloem
- 1 tl Franse mosterd
- peper en zout
- 1 klein teentje knoflook, geperst
- 100 g pittige kaas, geraspt
- 1 tl gedroogde kruiden bijv. Provençaalse of Italiaanse kruiden
Verder nodig:
- 18 satéprikkers, vochtig
- 20 kerstomaatjes, olijven of mini mozzarella bolletjes
- 1 komkommer, blokjes kaas of worst, wortel, om de prikkers in te zetten
Bereidingswijze
-
Stap 1
De oven op 220° C boven-/onderwarmte voorverwarmen en het deeg volgens de verpakking voorbereiden.
-
Stap 2
Meng in een kom: boter, 15 g ei (bewaar de rest), bloem, mosterd, zout, peper en knoflook.
-
Stap 3
Rol het bladerdeeg met het meegerolde bakpapier uit je werkblad. Snijd het bladerdeeg in de breedte doormidden in twee stukken van 20 x 24 cm.
-
Stap 4
Gebruik 2 bakplaten, en bekleed ze met bakpapier.
-
Stap 5
Smeer één helft in met de vulling en strooi de kaas erover, vouw de andere helft eroverheen. Druk het een beetje aan. Laat het deeg ca. 30 min. rusten in de koelkast.
-
Stap 6
Smeer de bovenkant in met ei. Verdeel het vlak in vier langwerpige stukken van 3, 4, 6 en 7 cm breed met een lengte van 24 cm. Snijd het deeg op deze manier in vier stukken. Verdeel deze vier vlakken, elk in reepjes van 1-1½ cm. Hierdoor krijg je 20 stukjes van 3 cm breed, 20 van 4 cm, 20 van 6 cm en 20 van 7 cm breed.
-
Stap 7
Stapel vier reepjes deeg als volgt: leg een stukje van 7 cm neer, dan één van 6 cm er bovenop, dan van 4 en als laatste die van 3 cm. Steek een satéprikker door het stapeltje. Laat het uiteinde van de prikker nog 3 cm uitsteken. Leg het boompje plat neer op de bakplaat. Bestrijk de boompjes met een ei.
-
Stap 8
Bak ze in het midden van de oven in 20 - 22 min. goudbruin.
-
Stap 9
Laat de kerstboompjes afkoelen op een rooster. Steek kort voor het serveren het tomaatje, olijfje of mozzarella bolletje op de top van prikker en serveer ze door de prikkers te steken in een halve schijf komkommer.
Zoete variant ideeën: Voor een zoete variant, kun je eventueel ook de vulling van de sacristains gebruiken. Als je wilt kun je ook het glazuur hiervan gebruiken, maar laat dan de geschaafde amandelen achterwege. Of probeer bijvoorbeeld als vulling eens hazelnootpasta of (cranberry)jam en steek een druifje op de top. Bestrooi de boompjes met een beetje poedersuiker (“sneeuw”). Steek de zoete kerstboompjes dan in een blokje ontbijtkoek of cake.