Recept: Chocoladetaart met peer
- ca. 40 min.
- 200° C
- 180° C
- ca. 40 min.
Ingrediënten:
- 1 rol Tante Fanny Quiche- en taartdeeg 300 g
- 150 g perenjam
- 200 g chocolade, gehakt
- 250 ml . slagroom
- 50 g fijne kristalsuiker
- 50 g roomboter, in kleine stukjes
- gedroogde stukjes peer om te garneren
- chocoladekrullen om te garneren
- 500 g witte bonen om mee blind te bakken
- 2 peren, conference in blokjes
- 200 g rietsuiker
- 1/2 kaneelstokje
- gember, stuk van 1/2 cm lang gesnipperd
- 1/2 steranijs of 1/4 tl gemalen steranijs
Voor de perenjam
Bereidingswijze
-
Stap 1
De oven op 200° C boven-/onderwarmte voorverwarmen en het deeg 10 min. voor gebruik uit de koelkast halen.
-
Stap 2
Rol het deeg af (inclusief bakpapier) en leg het in de quichevorm(28 cm). Versterk de rand met het overgebleven deeg. Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem.
-
Stap 3
Leg bakpapier in de vorm op het deeg en leg hier de gedroogde witte bonen op. Bak de taartbodem onderin de oven op 200° C in 25-30 min. goudbruin. Haal de bonen uit de taartbodem en laat de bodem nog even 8-10 min. droog bakken in de oven tot het mooi gekleurd is.
-
Stap 4
Maak wanneer de taart in de oven bakt de chocolade ganache en de perenjam.
-
Stap 5
Voor de ganache: Breng de room met de suiker aan de kook. Haal van het vuur en voeg de chocolade toe. Laat 4-5 min. staan en roer de ganache dan glad met een garde. Meng dan de stukjes boter één voor één door de ganache.
-
Stap 6
Voor de perenjam: Doe alle ingredienten in een middelgrote pan en breng aan de kook. Laat pruttelen tot de peren zacht zijn geworden. Haal het kaneelstokje en de steranijs eruit. Pureer het geheel en laat afkoelen.
-
Stap 7
Giet 150 ml van de jam in de afgekoelde bodem. Laat dit even kort (10-15 min.) opstijven in de koelkast. Giet hierna de ganache over de jam tot net onder de rand van de taart. Als de ganache wat stijver is geworden kun je deze weer even kort verwarmen tot deze mooi vloeibaar is. Plaats in de koelkast en laat 3 uur opstijven.
-
Stap 8
Garneer met gedroogde stukjes peer en chocoladekrullen.