Appelstrudel
Appelstrudel, een klassiek gebak, is een heerlijk gerecht die zijn oorsprong vindt in de Oostenrijkse keuken en staat ook wel bekend als apfelstrudel. Deze eenvoudige, maar smaakvolle lekkernij is een favoriet in vele huishoudens, vooral tijdens de koudere maanden en de feestdagen. Met de knapperige buitenkant en zoete, fruitige binnenkant is de appelstrudel een perfecte balans van textuur en smaak. In dit recept gebruiken we ons verse bladerdeeg om het bereidingsproces te vereenvoudigen, zonder in te leveren aan smaak of kwaliteit. Ideaal voor zowel beginners als ervaren bakkers, dit appelstrudel recept is niet alleen heerlijk maar ook verrassend eenvoudig te maken. Laten we beginnen met het maken van een authentieke appelstrudel die zeker indruk zal maken!
- 220° C, 25 min. daarna 5 min. op 180°
- 200° C
- ca. 30 min.
Ingrediënten:
voor 6 porties:
- 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg 270 g
- 450 g Goudreinetten
- Sap van een halve citroen
- 2 eetlepers rum
- 100 g paneermeel, gebakken in boter
- 100 g kristalsuiker fijn
- 50 g rozijnen
- 1 snufje kaneel
- klontje boter, gesmolten
Bereidingswijze
-
Stap 1
Verwarm de oven voor op 220°C, zodat deze de juiste temperatuur heeft tegen de tijd dat de strudel klaar is om gebakken te worden.
-
Stap 2
Haal het bladerdeeg ongeveer 10 minuten voor het bereiden uit de koelkast. Dit maakt het deeg gemakkelijker te hanteren en te vormen.
-
Stap 3
Schil de Goudreinetten en snijd ze in dunne plakjes. Dunne schijven zorgen voor een gelijkmatige garing en een aangename textuur in de strudel.
-
Stap 4
Besprenkel de gesneden appel met citroensap. Dit helpt niet alleen om verkleuring te voorkomen, maar voegt ook een frisse smaak toe aan de vulling.
-
Stap 5
Rol het bladerdeeg af op het meegerolde bakpapier op een bakplaat.
-
Stap 6
Verdeel de in boter gebakken paneermeel gelijkmatig over het deeg. Dit absorbeert eventueel vocht van de appels en voorkomt dat het deeg klef wordt.
-
Stap 7
Leg de dunne appelplakjes op het middelste deel (1/3) van het deeg. Zorg ervoor dat er aan de randen voldoende ruimte overblijft om te rollen.
-
Stap 8
Strooi de rozijnen (eventueel vooraf geweekt in rum), kaneel en kristalsuiker over de appels. Dit geeft een rijke en diepe smaak aan de vulling.
-
Stap 9
Rol het deeg voorzichtig op met behulp van het bakpapier. Zorg dat de naad aan de onderkant ligt zodat deze tijdens het bakken niet opengaat.
-
Stap 10
Leg de strudel op de bakplaat en bestrijk hem met gesmolten boter voor een goudbruine, glanzende afwerking. Bak hem dan 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot hij goudbruin is.
-
Stap 11
Bestrooi de warme strudel voor het serveren met poedersuiker. Dit zorgt niet alleen voor een mooie afwerking, maar voegt ook een zoete touch toe.