Appelbol
- ca. 20 min.
- 200° C
- 190° C
- ca. 20 min.
Ingrediënten voor 4 appelbollen:
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg 300g
- 4 kleine jonagolds verwijder het klokhuis
- 4 tl appelsap
- 4 tl rozijnen
- 1 el walnoten
- 1 el suiker
- 2 tl kaneel
- 2 eigeel om te bestrijken
- 1/4 l melk
- 50 g kristalsuiker
- 4 eigeel
- 1 vanillestokje
Bereidingswijze
-
Stap 1
Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast en verwarm de oven voor op 200° C. (heteluchtoven: 190 C.).
-
Stap 2
Meng de rozijnen, walnoten, kaneel, 1 el suiker en het appelsap. Laat dit mengsel een paar minuutjes staan, zodat de smaken kunnen intrekken. Vul daarna de appel met het mengsel.
-
Stap 3
Verdeel het deeg in vierkanten van ca. 12x13 cm, zet de appel in het midden van het deeg en vouw het deeg om de appel en druk het deeg bovenop aan.
-
Stap 4
Zet de appels in een bakvorm en smeer ze in met eigeel en bak de appelbollen in ca. 20-25 minuten goudbruin.
-
Stap 5
Meng voor de vanillesaus het eigeel met de suiker. Verwarm de melk met de vanille (geschraapt uit het vanillestokje) en laat het koken. Zodra het kookt het eigeelmengsel er doorheen roeren. Zet het vuur lager en roer het mengsel tot het gaat indikken.
-
Stap 6
Serveer de warme appelbol met warme vanillesaus.
Liever veganistisch? Dat kan zonder de vanillesaus en gebruik voor het bestrijken water in plaats van eigeel.