Groenten van het seizoen
Hollandse groenten zijn op zijn lekkerst, wanneer ze direct na het oogsten worden gebruikt. Ik wil je met een klein overzicht helpen, om duurzame seizoensgroente te kiezen voor het bereiden van je gerechten.
Witte kool
Van mei tot oktober floreerd de witte kool in de schappen van de groentenboer. Witte kool heeft een milde smaak, maar een sterke geur bij het koken. Hij zit vol met vitamine C.
Rode kool
Het oogstseizoen is van half juni tot en met oktober. Vroege rassen kunnen korter worden bewaard in de koelkast dan latere rassen. Als je een rode kool koopt moeten de bladeren mooi dicht zitten. Kool kan worden gegeten als rauwe groente in een salade, maar wordt meestal gekookt gegeten als groente. Het is zeer geschikt als groente bij pluimvee, zoals eenden, ganzen-of wild.
Pompoen
Van juni tot september is het seizoen van de pompoen. Je kan zien dat ze rijp zijn als de steel eenvoudig van de bast loslaat. Hoe feller de kleur van de pompoen, hoe meer vitamine ze bevat.
Met het spelt-pizzadeeg maak je een heerlijke pizza met geroosterde pompoen.
Aardappel
Aardappels worden gerooid van juni tot en met november. Met aardappels kan ontzettend veel gemaakt worden. Je kunt denken aan een basis voor een stevige soep, als gekookte, gebakken of gefrituurde groenten.
Met plakjes aardappel, ui en kruiden maak je zo een plaattaart.
Wortelen
Omdat de wortelen verschillende soorten kent, zijn ook deze bijna het hele jaar te verkrijgen. Sowieso van mei tot en met december.
Voor gebruik moet je de wortelen eerst even licht aanzetten met wat boter of olie in de pan. Zo komt de vitamine A, waar ze rijk aan zijn, het best tot zijn recht.
Gebruik je wortels om een kleurige groentenquiche mee te maken.
Paprika
Groene paprika is er van april tot midden oktober. De gele en witte van juli tot oktober. Dit is een uitgesproken groente met een smaak die niet iedereen weet te waarderen. Hij valt onder de frisse groenten.
Maak van de paprika een pesto door het fijn te hakken. Maak met olijfolie een mooi glad papje. Voeg fijngehakte ui en knoflook toe. Maak er kleine bladerdeeg pakketjes van. Maar ook eens een flammkuchen met paprika.
Broccoli
Broccoli wordt geoogst van mei tot en met november. Het is een groente die verwant is aan bloemkool. Van broccoli eten we de nog gesloten bloemknoppen. Een verse broccoli herken je aan een frisse en fel groene kleur. Hij is overigens heel rijk aan mineralen.
Heerlijk te gebruiken in een bladerdeeg hapje. Of voor een broccoliquiche.
Tomaten
Officieel is de tijd van de tomaten van midden juni tot en met oktober. Tegenwoordig komen de tomaten overal over de wereld vandaan en zijn ze het hele jaar te verkrijgen.
Smeer de pizzabodem van Tante Fanny in met Monchou, niet te dik. Snijdt tomaten in fijne dunne plakjes en verdeel ze over de Tante Fanny pizzabodem. Verdeel over de tomaten mozzorella plakjes en maak het af met verse basilicum. Of maak een flammkuchen met tomaat.
Courgette
Je kunt ze eten van juni tot oktober. De gladde huid van deze groente kan na het wassen gemakkelijk mee gegeten worden.
Deze lekkere frisse groente eten wij vaak op een pizza van Tante Fanny. Verdeel de courgette, met een uitje, champignons over de bodem, vlees of vis naar keuze, maar gegarandeerd een succes! Een kleurrijke groentequiche doet het ook altijd goed.
Koolraap
Koolraap is klaar voor de oogst in juni. Verse knollen herkent men aan de vaste bladeren. Je gebruikt het rauw als salade, gestoomd als bijgerecht of gevuld. Zelfs in een pittige kip en groente taart met vers bladerdeeg smaakt het heerlijk.