Recept: Nestjes van bladerdeeg met roomvulling en fruit
- ca. 40 min.
- 220° C
- 200° C
- ca. 30 min.
Ingrediënten Gemaakt voor Tante Fanny door Keukenatelier
Voor de nestjes:
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg 270 g
- een beetje bloem om uit te rollen
- 1 ei
- rietsuiker om te bestrooien
- metalen of siliconen cupcakevorm (voor 12 stuks)
- 12 papieren cupcake vormpjes, is bij de siliconen cupcakevorm overbodig
- 200 ml . slagroom
- 100 g mascarpone
- 1 zakje vanillesuiker of 1/2 tl vanillextract
- 50 g suiker
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1 limoen, de rasp
- 2-3 kiwi's
- 1 mango
- een paar gele druiven
- 2 tl Limoensap
- 2 el abrikozenjam
- paasdecoratie
Voor de roomvulling:
Voor de fruitsalade:
Bereidingswijze
-
Stap 1
De oven op 220° C boven-/onderwarmte voorverwarmen en het deeg 10 min. voor gebruik uit de koelkast halen.
-
Stap 2
Rol het bladerdeeg uit en rol het nu zonder het bijbehorende bakpapier weer strak op in dezelfde richting. Verdeel deze rol in 12 schijven van ongeveer 2 cm. Zet elke schijf op z’n platte kant neer en rol deze uit tot een ronde cirkel van 10 cm.Strooi een beetje bloem op het bakpapier, hierdoor rolt het heel makkelijk uit. Voordat je begint met rollen sla je de schijf eerst een beetje plat met je vuist. Rol dan met de deegroller en draai het deeg af en toe een kwart slag, zodat hij niet ovaal, maar mooi rond wordt. Rol eerst alle 12 rondjes, voordat je verder gaat met stap 3 (anders smelt de suiker).
-
Stap 3
Prik met een vork gaatjes in de deegrondjes (gaatjes 1 cm uit elkaar). Draai het ingeprikte deeg om en smeer het dun in met een beetje los geklopt ei (bewaar het restje ei voor straks!). Bestrooi de rondjes royaal met (riet)suiker en druk de suiker een beetje aan met je vlakke hand. Leg de rondjes op de cupcake bakvorm en schik ze over de vorm.
-
Stap 4
Bak de nestjes gedurende 15 min. Haal ze er daarna uit en schakel de oven terug naar 160°C. Til de nestjes op (voorzichtig, heet!) en haal de papieren cupcake vormpjes eruit. Draai de bakvorm om en leg de nestjes in de holtes van de bakvorm, op deze manier blijven ze stabiel liggen. Kwast de binnenkant van de nestjes in met een beetje van het restje los geklopt ei. Zet de bakvorm terug in de oven en bak de nestjes nog 20 – 25 min. tot de binnenkant goudbruin en krokant is. Laat de nestjes daarna helemaal afkoelen.
-
Stap 5
Doe voor de roomvulling alle ingrediënten in een kom en klop deze met een mixer tot een luchtige maar stevige crème. Voor de fruitsalade meng je de jam met het limoensap in een kom. Voeg hieraan het klein gesneden fruit toe en roer alles om.
-
Stap 6
Verdeel de room over de nestjes en doe er ook een schepje van de fruitsalade op. Versier ze dan eventueel nog met een (Paas)decoratie en serveer.