Recept: Strudel met zomerfruit
- ca. 30 min.
- 220° C
- 200° C
- ca. 60 min.
Ingrediënten Gemaakt voor Tante Fanny door Keukenatelier
- 1 rol Tante Fanny Bladerdeeg 270 g
- 200 g roomkaas
- 2 tl maizena
- 35 g suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 350 g zomerfruit (mag ook uit de diepvries)
- 75 g suiker
- 1/2 citroen, de rasp
- 2 el citroensap
- 2 el maizena
- 1 ei om te bestrijken
- een beetje poedersuiker, om te bestrooien
Voor de vulling
Voor de decoratie
Bereidingswijze
-
Stap 1
Breng in een pan het fruit met de suiker aan de kook tot het een vloeibaar geheel is geworden. Als er grote stukken fruit in zitten, prak het dan met een vork. Er mogen best nog wat kleine stukjes fruit in blijven.
-
Stap 2
Roer de maizena los met het citroensap en voeg dit met de citroenrasp toe. Laat weer even pruttelen totdat de vruchtensaus is gebonden en voeg eventueel nog wat suiker naar smaak toe. Laat op een bord afkoelen tot kamertemperatuur.
-
Stap 3
Roer de helft van de roomkaas in een kom los en voeg de maizena en (vanille)suiker toe. Roer vervolgens de andere helft van de roomkaas er ook doorheen. Bewaar het roomkaasmengsel in de koelkast tot gebruik.
-
Stap 4
De oven op 220⁰ C. boven-/onderwarmte voorverwarmen en het deeg 10 min. voor gebruik uit de koelkast halen.
-
Stap 5
Rol het deeg uit op het bakpapier. Markeer met de achterkant van een mes een lijn over de lengte van het deeg, zodat de rechthoek denkbeeldig is verdeeld in een strook van 11 en 13 cm.
-
Stap 6
Steek eventueel met een kleine koeksteker figuurtjes (bv. hartjes) uit de strook van 13 cm en bewaar de uitgestoken vormpjes. Steek de figuurtjes het liefst uit het midden van de strook en niet teveel aan de zijkanten.
-
Stap 7
Verdeel het roomkaasmengsel op de strook van 11 cm, maar laat een rand van 1,5 cm rondom vrij. Strijk de roomkaas glad en verdeel dan de fruitvulling erop.
-
Stap 8
Klop het ei los en bestrijk hiermee de vier randen van de strook met de hartjes (of sneden). Dit wordt straks de “plakrand”. Vouw de strudel nu dicht, door de helft met de decoraties op te tillen en over de helft met de vulling te leggen. Als de strudel is dichtgevouwen, haal je het bakpapier voorzichtig van de bovenkant van de strudel af. Daarna kun je de randen op elkaar leggen (schuiven), indien dit nog niet overal het geval was. Druk tot slot de randen met een vork goed dicht. Bestrijk de bovenkant met ei en plak de uitgestoken figuurtjes die je had bewaard op de strudel.
-
Stap 9
Bak de strudel op een bakplaat in het midden van de oven, gedurende 30 min. tot hij mooi goudbruin en krokant is.
-
Stap 10
Laat de strudel na het bakken afkoelen en bestuif hem desgewenst met een beetje poedersuiker.
Tip: Kies voor seizoensfruit om het hele jaar door te kunnen genieten van de strudel.